Mail ons


Home » Voetklachten

Voetklachten en voetpijn komen zeer vaak voor. Ongeveer 75% van de bevolking heeft wel eens een voetklacht. Met iedere stap wordt een kracht van 2 à 3 keer het lichaamsgewicht op voeten en enkels uitgeoefend. We nemen gemiddeld zo'n 8.000 stappen per dag, dus het is vrij logisch dat iedereen wel eens last heeft van voetklachten.

Hieronder verschillende klachten die men aan de voeten kan ondervinden:

van Tienen - voetklachten - hielspoor

 • Hielpijn / Hielspoor (Fasciitis Plantaris)
  Fasciitis Plantaris is Latijn voor ontsteking van de Plantar Fascia. Onder de voet loopt een vezelband (of peesplaat) vanaf de tenen naar het hielbot - de zogenaamde Plantar Fascia. Fasciitis Plantaris wordt ook wel peesplaatontsteking genoemd. Door overbelasting (teveel lopen, rennen, sporten, lang staan enz.) wordt de vezelband/peesplaat onder de voet voortdurend uitgerekt. De aanhechting van het weefsel aan het hielbot komt hierdoor onder grote spanning te staan en het botvlies gaat ontsteken. De ontsteking leidt to pijn en irritatie en vaak ontstaat er na verloop van tijd een botaansporing - een hielspoor. In feite is een hielspoor dus niet de aanleiding tot irritatie of pijn maar veelal het gevolg.  van Tienen - voetklachten - achillespees

 • Achillespees aandoening (blessure)
  De achillespees is een pees die wordt gevormd door de kuitspieren en zich hecht aan de achterzijde van het hielbeen. Via de achillespees worden de krachten van het lopen omgezet van de kuitspier naar de enkel en voet. Zonder achillespees zou u niet goed op de tenen kunnen staan.

  Overbelastingsblessure? Bij sporters zien we vaak een overbelasting van de achillespees. Dit is een lastig te behandelen aandoening. Hiervoor is langdurig oefentherapie nodig onder begeleiding van een fysiotherapeut.

  Het is mogelijk dat de pijn hierbij kortdurend wat toeneemt maar dat is geen reden te stoppen. Soms helpen nieuwe schoenen of inlegzolen met betere demping. Daarnaast wordt door een orthopedisch chirurg bij enkele patienten een injectie ter plaatse gegeven of een rustgips gegeven.


  van Tienen - voetklachten - Hallux Valgus

 • Knobbel binnen zijden grote teen (Hallux Valgus)
  Hallux valgus is een veel voorkomende voetklacht die te maken heeft met een afwijking in de stand van de grote teen die vooral bij vrouwen optreedt. Mannen hebben er minder last van. De klacht is soms aangeboren en kan erfelijk zijn. De grote teen groeit in plaats van naar voren enigszins naar binnen, waardoor het gewricht van deze teen juist naar buiten groeit, resulterend in een bult. Deze knobbel wordt ook wel een "bunion" genoemd.

  Deze knobbel of bunion kan vaak erg pijnlijk zijn, omdat de voet niet meer goed in de schoen past, en de knobbel constant langs de schoen schuift. Klachten als huid-iritatie, gewrichtsontsteking en zelfs open wonden kunnen het gevolg zijn. Als ook de tweede teen in het gedrang komt kan zelfs een hamerteen (zie hieronder) ontstaan.

  Omdat de grote teen een belangrijke speelt bij het lopen kunnen bij hallux valgus de pezen en gewrichten ook verzwakken, waardoor de blessure weer vergergert, een vicieuze cirkel dus.

  Om niet duidelijke reden hebben vrouwen veel vaker last van hallux valgus dan mannen. Wat hierin kan meespelen is dat vrouwen vaker schoenen dragen die mee zouden kunnen spelen bij de klacht (te nauw bij de tenen bv.)

  Ook erfelijkheid speelt een rol, in sommige families komt de klacht vaker voor. Niet de hallux valgus op zich is echter erfelijk, maar meer eventuele stands-afwijkingen van de voet of slapte in de pezen en spieren van de voet. Deze leiden dan uiteindelijk tot de hallux valgus, waardoor het lijkt of de kwaal zelf overerfbaar is.

  Een belangrijke oorzaak is dus het dragen van ongeschikt schoeisel. Vooral schoenen met een hoge hak of vernauwing bij de tenen zijn slecht. Zorg dus altijd voor goede schoenen, die goed passen, zonder vernauwingen. Ook een goed voetbed is belangrijk.

  https://hielspoorinfo.nl/andere-voetklachten/hallux-valgus


  van Tienen - voetklachten - Hamertenen
 • Hamertenen
  Oorzaak van hamertenen en klauwtenen
  Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, waaronder artrose (slijtage) van de tenen, hallux valgus (scheefstand van de grote teen), een doorgezakte voorvoet, een te lange teen ten op zichte van de andere tenen en het dragen van te kleine schoenen.

  Klachten van hamertenen en klauwtenen
  De belangrijkste klacht is pijn als gevolg van eelt of likdoorns op de teenknokkels en de teentoppen. Eelt en likdoorns ontstaan door de afwijkende stand van de tenen. Vooral als er schoenen worden gedragen, kan dit pijnlijk zijn.

  De behandeling van hamertenen en klauwtenen

  De behandeling van hamertenen en klauwtenen begint met schoenadvies. Ook kunnen er steunzolen worden voorgeschreven. Hiermee wordt geprobeerd de klachten te verhelpen. Mochten de pijnklachten toch aanhouden, dan kan er besloten worden om te gaan opereren.  van Tienen - voetklachten - Holvoeten
  Holvoeten (Pes Cavus)
 • Vaak door je enkels zwikken, een onstabiel gevoel, teenproblemen, eelt en likdoorns: het zijn de typische klachten van mensen met een holvoet. Soms gaat de pijn door in knie, heup, rug en nek.

  Oorzaak holvoet
  Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Bij een holvoet heb je dus een abnormaal hoge wreef en voetboog. Daardoor staan zowel de banden van de voetzool als de achillespees strak gespannen. Ze trekken de tenen geleidelijk aan in een kromme positie. Ook is het hielbeen naar binnen gedraaid en naar buiten gekanteld waarbij de voet steunt op de buitenrand. De eerste fase wordt ook wel balvoet genoemd. Een holvoet kan erfelijk zijn.

  Wat zijn de gevolgen?
  De holvorm verkleint het draagoppervlak van de voet. Het lichaamsgewicht drukt dus naar verhouding veel zwaarder op de bal van de voet en de hiel. De hiel kan het wel dragen. Maar de voorvoet is kwetsbaarder. In een vergevorderd stadium kunnen klauwtenen ontstaan. De meeste mensen met holvoeten zwikken sneller door de enkels. Kenmerkend is ook pijn in de bal van de voet. Door verkramping van de tenen en de hoge druk krijg je last van likdoorns en extra eelt. Maar ook last van je knie, heup, rug en nek kunnen het gevolg zijn van holvoeten.

  Hoe kun je holvoeten behandelen?

  Net als bij een platvoet heb je bij een soepele holvoet doorgaans weinig problemen. Toch is het vinden van schoenen met een goede pasvorm niet eenvoudig. Holvoeten passen het best in schoenen die breed en diep zijn. Ze mogen de wreef en de bal van de voet niet afknellen. Tenslotte komt de meeste belasting op de voorvoet en de hiel. Voor pijnlijke plekken kan een steunzool op maat uitkomst bieden. Het helpt om de druk op de voet beter te verdelen, zo mogelijk te verminderen en de voet wat op te strekken.  van Tienen - voetklachten - Likdoorns
  Likdoorns
 • Eeltpitten, eksterogen, likdoorns: andere woorden voor hetzelfde, vervelende voetkwaaltje. Bijna iedereen krijgt ooit wel eens last van een likdoorn. Door een verkeerde houding, wrijving of (verkeerde) druk. Het bijzondere aan likdoorns is dat ze pijn kunnen doen, maar dat het ook kan zijn dat je er helemaal geen last van hebt. Om te zorgen dat dat ook zo blijft, is het natuurlijk het beste om de likdoorn te (laten) verwijderen.

  Ontlast je voeten
  Likdoorns zijn plekjes met ingegroeid eelt, die ontstaan door wrijving of druk. Die wrijving of druk kan weer ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen of bijvoorbeeld een verkeerde houding. Meestal krijg je likdoorns op je voeten - en dan met name op je voetzool - maar je kunt ze ook op je handen krijgen. Door je voeten te ontlasten, voorkom je likdoorns. Zorg er dus voor dat je goede schoenen hebt, let op je houding en draag eventueel ontlastende steunzolen  in je schoenen. Draag je vaak hakken? Dan kan het verstandig zijn om (tijdelijk) over te stappen op platte schoenen.  van Tienen - voetklachten - Platvoeten
  Platvoeten (Pes Planus) en doorgezakte voeten (spreidvoeten)
 • Echte platvoeten is een aangeboren afwijking en komt zelden voor. Over het algemeen hebben mensen vaker last van zogenaamde functionele platvoeten waarbij de voet en enkel naar binnen rollen en de boog van de voet (het voetgewelf) tijdens het lopen bijna volledig doorzakt, als gevolg van overpronatie. Het lijkt dan of men platvoeten heeft, maar dit is niet het geval.

  Een goede test om uit te vinden of men echte of functionele platvoeten heeft, is wanneer men de tenen vastpakt en omhoog naar zich toe trekt (zittend op een stoel). Bij functionele platvoeten verschijnt er een holte onder de voet - de voetboog komt iets omhoog. Bij echte platvoeten gebeurt er niets en heeft men vaak moeite om de tenen op te lichten. Met echte platvoeten, is bij het rechtop staan totaal geen voetgewelf aanwezig.


Een greep uit onze producten

 • Orthopedische schoenen
schoenen nimco